Sunday, August 2, 2009

RBI Grade(B) Officers Recruitment Exam
Reserve Bank of India Services Board, Mumbai
July 2004 Question Paper

ENGLISH LANGUAGE
Direction (Qs. 1 to 5) : Which of the phrases (1), (2), (3)
and (4) given below each sentence should replace the phrase
printed in bold in the given sentence to make it
grammatically correct? If the sentence is correct as it is
and no correction is required, then mark your answer as (5) :

1. Ultimately he received the honour he deserve.
(1) Gained the honour he deserve
(2) Received the honour he deserves
(3) Received the honour he deserved
(4) Bags the honour he deserve
(5) No correction required
Ans: ( 3 ) Received the honour he deserved

2. I am totally opposite in the statement of some of our
Managers.
(1) Totally oppose to the
(2) Absolutely oppose by the
(3) Totally opposed to the
(4) Completely opposed in the
(5) No correction required
Ans: ( 3 ) Totally opposed to the

3. Gayatri turned down the job offer to accommodate her friend.
(1) Job offered in accommodate
(2) Job offers for accommodate
(3) Job offer to accommodating
(4) Job offer in accommodate
(5) No correction required
Ans: ( 5 ) No correction required

4. She was informed that everyone of them are aware of the fact.
(1) Were aware of
(2) Are aware of
(3) Was aware of
(4) Is aware of
(5) No correction required
Ans: ( 3 ) Was aware of

5. She has being venturing into areas which she had always
avoided in the past.
(1) Has been venturing into
(2) Has venturing into
(3) Would venturing into
(4) Had venturing into
(5) No correction required
Ans: ( 1 ) Has been venturing into

Directions (Qs. 6 to 10) : Read each sentence to find out
whether there is any grammatical error or idiomatic error in
it. The error, if any, will be in one part of the
sentence. The number of that part will be your answer. If
there is no error (ignore errors of punctuation, if any),
then your answer will be (5).

6. They never thought
(1) that Joshi is
(2) oldest than the other
(3) Professors in the Faculty.
(4) No error
(5)
Ans:( 3 )

7. Taken into consideration
(1) the advice of his
(2) colleagues he decided
(3) to stay in the Institute.
(4) No error
(5)
Ans:( 1 )

8. I am likely contact
(1)you sometime in
(2)next week to
(3)discuss with you in detail.
(4)No error
(5)
Ans:( 1 )

9. The police has making
(1) every effort to provide
(2) best help and
(3) attention to each citizen.
(4) No error
(5)
Ans:( 1 )

10. He cannot withdraw
(1) all his money
(2) unless he do not
(3) give advance notice.
(4) No error (5)
Ans:(3&4)

Directions (Qs. 11 to 25) : Read the following passage to answer these questions given below it. Certain words /phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions :
The suicide attacks by militant Palestinian groups killing large numbers of Israeli civilians and the harsh Israeli response, have raised the renewed hopes of peace in the region. It is Arafat?s leadership and authority that are being severely tested in the latest phase of the west Asian crisis.
By accusing the Palestinian Authority (PA) of supporting terrorism by groups, Israel hopes to put pressure on Arafat to act. Arafat, on the other hand, has never looked a less powerful force than he does today. If he acts against the
militants and elements in his own Fatah movement sympathetic to them, he risks a Palestinian civil conflict. But if he chooses to do nothing, he faces erosion of his authority and all claim to a central role in the peace process. Whatever
he does, sections of the Palestinians will hold that he has gone too far and Israel that he has not gone for enough.
This is, of course, why Arafat has invariably shrunk from hard decision. He has refrained from curbing the militant groups, explaining his inaction as necessary to maintain Palestinian unity.
The Palestinian leadership?s inability to improve economic conditions for its people has been a decisive factor in the erosion of its ability to act. Palestinians in Gaza have targeted the PA as being responsible for their condition.
The Militant organizations have capitalized on the PA?s failure to establish a functioning administrative infrastructure by setting up a parallel welfare system with the help of the millions of dollars. Though the Palestinian security forces claim to have arrested more than 100 militants after the suicide bomb attacks in Israel, the other similar militant groups remain defiant, confident of
their popular support and of the certainty that in the ultimate analysis the PA leadership will stop short of decisive action against them.
That the militant groups enjoy popular support in Gaza is hardly surprising. The Gaza Strip today resembles a vast prison camp in which some 1.2 million Palestinians are crammed. Despite the Oslo Accord, 7000 Israeli settlers still remain in 20 percent of the Gaza?s area and are protected by heavily armed Israeli forces. With its recent blockade of and extensive incursion into PA controlled territories, the Israeli government has placed the whole civil society in Palestine under siege. Over 450 NGOs,eight universities and numerous other educational, civic,
social, developmental and health institutions have had their work impeded and their vital services to the population blocked. An international conference on Israel?s treatment of human rights in West Bank and Gaza, attended by signatories to the 1949 Geneva Conventions, that has opened in Switzerland overriding Israeli and American protests, is expected to censor Israel for its treatment of civilians in
the Palestinian territories.
Arafat's standing among Palestinians rests on the authority conferred on the PA by the international community to represent and speak for the Palestinians. Even the major militant group has so far never openly challenged Arafat's
leadership. Israel?s latest vicious attacks directed against the PA and Arafat present the international community with the danger that this precarious balance of
power in the Palestinian community may be destroyed. Continuance of the Israeli attacks can only further radicalize and harden the attitudes of ordinary
Palestinians. On the other hand, Israeli moves to freeze further expansion of Jewish settlements in the West Bank and Gaza and, as soon as security conditions permit it, ease the economic blockade of Palestinian towns?however remote such
measures appear just now?alone can restore the authority of the PA and give it a chance to get a grip on Palestinian militancy.

11. Which of the following factors have raised the hope for
peace in West Asia?
A. Killings of Israeli civilians
B. Harsh response of Israelites
C. Revocation of Oslo Accord
(1) Only A and C
(2) Only B and C
(3) Both A and B
(4) Either A or B
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Both A and B

12. Which of the following explains the lack of action on
the part of Palestinian leader?
(1) He fears the army action against him
(2) This according to him will fasten peace process
(3) He feels that this step will keep Palestinians united
(4) He is seriously worried about the degeneration of his
power base
(5) None of these
Ans:( 4 )He is seriously worried about the degeneration
of his power base

13. What is ultimate analysis of other similar militant groups?
(1) The PA leadership will only act if a definite forceful
action is taken on the PA
(2) The suicidal attacks will only aggravate the situation
(3) The PA leadership should be changed
(4) The action on the Palestinians was justified
(5) None of these
Ans:( 5 ) None of these

14. Which of the following words is just opposite in meaning
to the word impeded as used in the passage?
(1) Hindered
(2) Facilitated
(3) Felicitated
(4) Stopped
(5) Courage
Ans: ( 1 ) Hindered

15. What does the word overriding mean as used in the passage?
(1) Notwithstanding
(2) Concurring
(3) Welcoming
(4) Criticizing
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Notwithstanding

16. Which of the following best describes the meaning of the
word challenged as used in the passage?
(1) Questioned
(2) Accepted
(3) Attacked
(4) Scared
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Questioned

17. Which of the following is the most similar word as
accusing as used in the passage?
(1) Abusing
(2) Blaming
(3) Charging
(4) Responding
(5) Praising
Ans: ( 2 ) Blaming

18. Which of the following is the expected outcome of
International Conference which is in progress in Switzerland?
(1) To revoke 1949 Geneva Convention
(2) Impose censorship on propaganda of PA
(3) To build cordial relations between Conflicting parties
(4) To put a curb on Israel?s policies while treating
civilians in an alien territory
(5) None of these
Ans: ( 3 ) To build cordial relations between Conflicting
parties

19. Which of the following best explains the word vicious as
used in the passage?
(1) Dangerous
(2) Fatal
(3) Reoccurring and cyclic
(4) Cyclic but not reoccurring
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Reoccurring and cyclic

20. Which of the following best explains the word remote as
used in the passage?
(1) Far away from reality
(2) Distant
(3) Most likely to happen
(4) Control in someone else?s hand
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Far away from reality

21. Who according to the passage conferred the authority to PA?
(1) Arafat
(2) Israel
(3) Militant groups
(4) International community
(5) None of these
Ans: ( 4 ) International community

22. Which of the following can restore the degenerating
authority of the PA?
A. Arresting the expansion of Jewish settlements
B. Easening the economic blockade of Palestinian towns
(1) Only A
(2) Only B
(3) Either A or B
(4) Both A and B together
(5) Neither A or B
Ans: ( 4 ) Both A and B together

23. Which of the following is the most opposite in meaning
as the word shrunk as used in the passage?
(1) Coming forward
(2) Abdicating
(3) Control
(4) Expand
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Coming forward

24. What may be the affect of continuous Israeli attacks?
(1) It may harness a negative attitude amongst the civil
Palestinians
(2) It may destroy militancy from its basic roots
(3) It may revitalize the weakening leadership of the PA
(4) It may enhance militant activities
(5) None of these
Ans: ( 4 ) It may enhance militant activities

25. What dangers are being perceived by the International
Community?
(1) Both the nations may get destroyed if war erupts
(2) The PA and Israel will never strike a deal
(3) The attacks against the PA may destroy the balance of
power in Palestinians
(4) The militancy may spread in other countries also
(5) None of these
Ans: ( 3 ) The attacks against the PA may destroy the
balance of power in Palestinians

Directions (Qs. 26 to 35) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately.
Find out the appropriate word in each case:
Whatever prosperity India enjoyed in the seventeenth century disappeared when the Mughal Empire ???(26) apart. The most immediate cause of this breakdown was the religious intolerance, which led to the open rebellion. It was to ???(27) these revolts that the bigot ruler spent ???(28) years in the field, with immense armies consuming the revenues of the country. There were, however, more deep-seated ???(29) The corruption of officials and the oppression of the masses steadily ???(30) away the empire?s life blood. For sometime, there had been a noticeable
deterioration in the character of the ruling class. Wars of succession ???(31) wiped out the leading families, and new blood from central Asia was no ???(32) recruited for the higher governmental posts. Finally, the Mughal Empire was
an alien regime. It continues to be so ???(33) Akbar?s policy of conciliation was abandoned, and it wore itself out trying to maintain its power ???(34) the ceaseless
opposition, only now and then overt but always present, of the ???(35) citizens.

26. (1) Joined
(2) Broke
(3) Dashed
(4) Banged
(5) Became
Ans: ( 2 ) Broke

27. (1) Run out
(2) Crash
(3) Crush
(4) Cajole
(5) Motivate
Ans: ( 3 ) Crush

28. (1) No
(2) Hardly
(3) Many
(4) Inexpensive
(5) Most
Ans: ( 3 ) Many

29. (1) Variables
(2) Attributes
(3) Characteristics
(4) Causes
(5) Affect
Ans: ( 4 ) Causes

30. (1) Drained
(2) Gone
(3) Sucked
(4) Released
(5) Went
Ans: ( 1 ) Drained

31. (1) Has
(2) Have
(3) Was
(4) Did
(5) Had
Ans: ( 5 ) Had

32. (1) Longer
(2) Pumped
(3) Far
(4) Candidate
(5) Shorter
Ans: ( 1 ) Longer

33. (1) At
(2) Into
(3) Over
(4) After
(5) Before
Ans: ( 4 ) After

34. (1) Far
(2) At
(3) Against
(4) Favouring
(5) For
Ans: ( 3 ) Against

35. (1) Discontented
(2) Weeping
(3) Ruling
(4) Calm
(5) Contented
Ans: ( 1 ) Discontented

Directions (Qs. 36 to 40) : Pick out the most effective
word/phrase from the given words to fill in the blanks to
make the sentences meaningfully complete:
36. Tiwari?s weill-wishers went to the extreme to _____ his
business reputation.
(1) Speak
(2) Enhance
(3) Cajole
(4) Provoke
(5) Advocate
Ans: ( 2 ) Enhance

37. A group of junior college boys _____ the highest peak of
the Shivalik range of the Himalayas.
(1) Scaled
(2) Walked
(3) Climb up
(4) Avoided
(5) Won
Ans: ( 1 ) Scaled

38. A special programme to raise the standard of living of
the village folks has been _____ by the Government.
(1) Affixed
(2) Stalled
(3) Glued
(4) Launched
(5) Propose
Ans: ( 4 ) Launched

39. A herd of elephants _____ ready to attack the lion.
(1) Were
(2) Is
(3) Was
(4) Are
(5) Has been
Ans: ( 2 ) Is

40. It is not possible this year to run this company with so
many employees, without increasing the _____ of deficit.
(1) Loss
(2) Altitude
(3) Gain
(4) Magnitude
(5) Extend
Ans: ( 4 ) Magnitude

6 comments:

tamanna said...

I want all detailed question papars set of all previous years of Grade B post for RBI??

chanchal said...

Hey... I read your information from begining to the end and I think that is interesting information.. I think i will tell this information again to my friend and I hope this information will be usefull for them. oh yes I suggest you to check Are you looking for a job on my site www.mavenworkforce.com , I hope the Information on my site will be usefull for you..and we can share each other. thank you... :-)

RAJVEER SINGH GURJAR said...

RESPETED SIR,

WITH HUMBLE REQUEST I WANT SOME MORE PAPERS OF RBI G. B
PLEASE SEND IF POSSIBLE AT rgbiotech@gmail.com
thanks a lot......

rajveer singh gurjar

Anonymous said...

I request you to plz sent all the previous yr papers (pre+mains) at lucky30.jan@gmail.com. I would be highly obliged

Anonymous said...

I request you to plz sent all the previous yr papers (pre+mains) at ssoni2k@gmail.com.....many thanks

Dharmabrat said...

pls send the sample paper for the mains exam of the rbi grade officer in my id 'mishradharmabrat@yahoo.co.in'

Thanks

Post a Comment